jump to navigation

Gripa porcina si virusul AH1N1 Noiembrie 3, 2009

Posted by cmvest in Informatii medicale.
Tags: ,
trackback

Intrucat numarul imbolnavirilor de gripa cauzata de virusul AH1N1 creste in fiecare zi, va prezentam un material informativ referitor la aceasta situatie. Este de dorit ca populatia sa nu intre in panica, dar nici sa fie ignorate masurile de prevenire ce se impun in astfel de cazuri.

Materialul pe care il citam a fost publicat de Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa:

COMUNICAT DE PRESA al Ministerului Sanatatii, 2.11.2009

La nivel naţional, din  luna mai, atunci când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1,  şi până în prezent, au fost înregistrate 555 de îmbolnăviri.

Până în prezent, în România nu s­-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă.

 Menţionăm că, din cele 555 de cazuri de îmbolnăviri înregistrate, un număr de 174 de bolnavi sunt, în acest moment, în terapie, restul fiind vindecaţi.

  Cele 174 de cazuri de îmbolnăviri sunt repartizate astfel:

 

Cazuri de import Cazuri secundare Total
Arges 1 0 1
Arad 0 3 3
Bucuresti 12 17 29
Bacau 1 2 3
Braila 1 1 2
Buzau 0 1 1
Brasov 4 0 4
Cluj 2 2 4
Galati 1 0 1
Dolj 0 11 11
Ilfov 0 1 1
Iasi 1 63 64
Maramures 1 0 1
Prahova 2 37 39
Sibiu 1 0 1
Suceava 4 2 6
Timis 1 0 1
Teleorman 1 0 1
Vaslui 1 0 1
Total 34 140 174

  Cresterea numărului mare de cazuri confirmate în această perioadă este cauzată de pătrunderea si răspândirea virusului AH1N1 pandemic în colectivitătile de copii si tineri din judetele Iasi, Dolj, Prahova si din Municipiul Bucuresti.

 Ca urmare a acestei situatii, în această săptămână s-a luat decizia suspendării cursurilor în două scoli din Municipiul Bucuresti si în câte o scoală din judetele Dolj, Iasi si Suceava. În plus, au mai fost suspendate cursurile în trei clase din trei scoli diferite în Iasi si ale unei clase dintr-o scoală din Bacău.

  Comitetul de coordonare pentru gripă a decis, astăzi, următoarele măsuri suplimentare:

 –         începând de astăzi, toate unităţile spitaliceşti vor intra în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital

 –         În Unităţile de Primiri Urgenţe, vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă

 –         Ministerul Sănătăţii va elabora un Ordin de ministru prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic

 –         Începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă

 –         Din bugetul Ministerului Sănătăţii, va fi reparitizată, în următoarea săptămână, suma de  27 000 000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc.

 România are un stoc suficient pentru situaţia actuală, de aproximativ 400 000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate. Mai avem în procedură de achiziţie încă 1375 000 de doze.

 Reţeaua de supraveghere şi control este în continuare în alertă maximă pentru depistarea noilor cazuri, iar spitalele de boli infecţioase sunt pregătite în cazul unui  aflux de pacienţi.

 Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va începe la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an, data estimată fiind 26 noiembrie.

 Campania de vaccinare va fi realizată cu vaccinul ANTIGRIP realizat de către Institutul Cantacuzino. Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţia celor 1 000 000 de doze de vaccin gripal pandemic din piaţă deoarece toate ofertele primite până astăzi aveau ca termen de distribuţie anul 2010.

Precizăm că vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratutită a Ministerului Sănătăţii şi nu va fi disponibil în farmacii. Medicii recomandă vaccinarea cu vaccin pandemic în cadru organizat.

 Primele 1 300 000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare – Iaşi şi Bucureşti. O parte din cele 1300 000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalul angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă.

 Mai mult, câte 50 000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.

 Serviciul de presă al Ministerului Sanatatii

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: